Grįžti į sąrašą
Ankstesnė naujiena
Naujas funkcionalumas „FinoMar...
Sekanti naujiena
Kaip elgtis verslui: ar geras...

Plečiantiems verslą: kada geriau skolintis, o kada investuoti savo lėšas?

2022-08-17 648

Nusprendus auginti savo verslą, atsiranda nauji iššūkiai – iš kur paimti pinigus, reikalingus plėtrai? Sėkmingai vystant veiklą, tikėtina, įmonė jau turės nemažą finansinį rezervą, kurio bent dalį galės panaudoti investicijoms, tačiau dar tik neseniai į rinką žengusiems verslams lieka tik ieškoti kitų finansinių šaltinių. Tiesa, net ir turint galimybę į verslo plėtrą investuoti patiems, tai ne visada geriausiai atsiperkantis variantas. Sutelktinio finansavimo platformos „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė pataria, kaip įmonėms apsispręsti – investuoti ar skolintis.

Pirmiausia, tinkamai pasiruoškite plėtrai

Dar prieš pasiryžtant imtis verslo plėtros, nesvarbu, ketinama investuoti įmonės lėšas ar skolintis, pirmiausia, reikėtų pasirūpinti įmonės stabilumu – sukaupti neliečiamų lėšų rezervą, jei verslą užkluptų nenumatyta kritinė situacija. „Per savo darbo metus esu mačiusi daugybę atvejų, kai įmonė veikė labai pelningai, tačiau pasikeitusi politinė situacija Europoje ar tiesiog neatsiskaitęs vienas ar keli tiekėjai, privertė įmones užsidaryti. Dalis jų, jei būtų turėjusios rezervinių lėšų, greičiausiai būtų neužilgo įveikusios sunkumus ir vėl atsistojusios ant kojų“, - komentuoja „FinoMark“ atstovė Emilija Poškonienė.

Pasak jos, norint investuoti į verslo plėtrą, optimaliausia vadovautis 50/50 taisykle, t.y. pusę lėšų investuoti savų, o kitą dalį – skolintų pinigų. Tokiu būdu įmonė neišnaudos viso savo sukaupto rezervo, o paskola nebus tokia didelė, kaip skolinantis visą reikiamą sumą, tad įmokos taip pat bus kas mėnesį lengviau pakeliamos.

O gal visgi verslo paskolą apsimoka imti labiau?

Nors lėšų šaltinius dažniausiai rekomenduojama dalinti į dvi panašias dalis, verta labiau įsigilinti į savo veiklos modelį ir situaciją. Pasitaiko nemažai atvejų, kai pinigų pasiskolinimas iš sutelktinio finansavimo platformų galutiniame rezultate įmonei gali labiau ir greičiau atsipirkti nei savo lėšų investavimas.

„Nemažai įmonių savo klientams taiko gana ilgus sąskaitų apmokėjimo atidėjimo terminus. Tokiu atveju, įmonei gali susidaryti nemenkas laiko tarpas, kol sulaukiami apmokėjimai. Jei įmonė susiduria su tokiomis situacijomis, greičiausiai naudingiau svarstyti ne įmonės lėšų skyrimą plėtrai, o skolinimąsi. Paėmus verslo paskolą ir jas nukreipus veiklos auginimo link, tikėtina, kad įmonė gaus daugiau užsakymų ir didesnį pelną, nei laukdama mėnesiais apmokėjimų, kurie stabdo auginti verslą“, - teigia E. Poškonienė.

Pasiskolinus lėšų plėsti klientų ratą iš tiesų tampa lengviau, kas gali atrodyti gundančiai. Tačiau prieš skubant skolintis, taip pat reikėtų įsivertinti, ar įmonė nesusidurs su sunkumais, grąžindama paskolą. Jei verslas dar visai jaunas, neturi bazinio klientų rato ar bent su būsimais klientais sudarytų sutarčių, geriau nerizikuoti, galvojant, kad pasiskolinus verslas įsisuks, pradėsite uždirbti pelną ir lengvai grąžinsite paskolą. Esant naujokams, dar menkai įsitvirtinusiems rinkoje, į verslo augimą rekomenduojama investuoti savas lėšas. Apie paskolą bus galima galvoti tada, kai įmonė suburs nors nedidelį, bet nuolatinių klientų ratą.

Kruopštūs namų darbai – privalomi

Nusprendus imti verslo paskolą, reikėtų įsitikinti, kad įmonė bus pajėgi ją grąžinti. Vienas iš būdų, tai apskaičiuoti – įsivardinti, kokio dydžio įmoką įmonė yra pajėgi mokėti kiekvieną mėnesį, atsižvelgiant į tai, kokia suma reikalinga. Taip bus lengviau nusistatyti sunkumų nesukelsiantį paskolos terminą. Taip pat „FinoMark“ atstovė pataria pasiskaičiuoti, kiek įmonė planuoja per mėnesį gauti užtikrintų užsakymų, per kiek laiko planuoja parduoti prekes ar paslaugas, kokį antkainį ketina užsidėti. Aiškus situacijos įsivertinimas leis aiškiau suprasti, ar paskola įmonei padės vykdyti planuojamą plėtrą, o ne sutrukdys apkartindama didelėmis mėnesio įmokomis.

Tokių namų darbų reikšmę akcentuoja ir Arvydas Juozeliūnas aprangos, avalynės bei aksesuarų parduotuvių tinklo „F8“ direktorius, neseniai pasinaudojęs verslo paskola apyvartinėms lėšoms, skirtoms atidaryti dar vieną parduotuvę Kaune.

„Pasitikrinti, ar sugebėsi gražinti paskolą, reikia įdėti tikrai nemažai darbo: išsigryninti savo verslo modelį, atsakyti aiškiai į klausimus, kokias paslaugas/prekes verslas parduoda? Kas yra tipiniai klientai? Kiek klientų verslas turi? Jei įmonė prekiauja, iš kelių tiekėjų perka produkciją? Ar vykdoma veikla yra tvari? Ar bus didelį sukrėtimas, jei prarasime  kelis klientus ar tiekėjus? Pasiruošimo daug, tačiau svarbiausia tikėti tuo, ką darai ir veikti ryžtingai. Mums taip pat buvo svarbus paskolą teikiančios platformos profesionalumas – ar greitai priimami sprendimai ir suteikiama paskola, ar informacija aiškiai išdėstoma. Finansavimo procesas iš pirmo žvilgsnio gali kelti baimių dėl neaiškių procesų ir dokumentacijos. Tad išsirinkti kokybiškai aptarnaujančią finansų įstaigą, taip pat labai svarbu“, - patarimais dalinasi prekės ženklo „F8“ atstovas.

Šiandien jau įgyvendinęs išsikeltą tikslą atidaryti parduotuvę, pašnekovas teigia toliau žiūrintis į didesnę plėtrą. Lengviau pasiekti nusimatytą planą A. Juozeliūnui padėjo protingai išskirstytos lėšos – parduotuvių tinklo plėtrai įmonė naudojo dalį savų lėšų, dalį skolinosi sutelktinio finansavimo platformoje.

„Paskolą rekomenduočiau imti tuomet, kai prekės ženklas gana sparčiai auga, o numatyti tikslai reikalauja daugiau investicijų. Atidarydami parduotuvę viename didžiausių prekybos centrų Lietuvoje pagrįstai tikėjomės klientų rato, pardavimų ir žinomumo augimo. Tačiau jei įmonė dar nėra įsitvirtinusi, planuoja lėtesnį augimą, plėtrą planuočiau iš įmonės nuosavų lėšų“, - savo patirtimi dalinasi pašnekovas.

loader
Atkreipiame dėmėsį, kad visi vertimai atlikti automatiniu būdu, naudojant Google Translate paslaugą.