Grįžti į sąrašą
Ankstesnė naujiena
Plečiantiems verslą: kada geri...
Sekanti naujiena
G. Balčas. Krizė – kam grėsmė,...

Kaip elgtis verslui: ar geras metas skolintis, kai artėja recesija?

2022-10-31 470

Stebėdami stojančią pasaulinę ir Lietuvos ekonomikos situaciją, ekonomistai nebeabejoja – recesija mūsų šalies neaplenks. Augančių kainų šuoliai gąsdina ne tik gyventojus, bet virsta galvos skausmu ir verslams – planavę imti paskolą plėtrai, šiandien nebežino ar gautų investicijų nepasiglemš krizė. Kaip geriau elgtis – vykdyti suplanuotus sprendimus ir ieškoti finansavimo, ar geriau palaukti, komentuoja verslo paskolų ekspertė Emilija Poškonienė. 

Esant neapibrėžtiems laikams, žinoma, paprasčiausia yra palaukti ir nerizikuoti, tačiau laukimas – ne visada išeitis. Ypač, kai verslui gresia užsidarymas ar veiklos vykdymui neišvengiamai stinga lėšų. Augančios tarpbankinės palūkanos, kurios 2008 m. krizės metu didėjo net iki 5,4 proc., nemotyvuoja ir šiandien priimti sprendimo skolintis. Reikia nepamiršti, kad kreditorių nustatyta marža šiai dienai rinkoje taip pat svyruoja nuo 6-7 proc. 

„Ne paslaptis, kad palūkanos pradėjo kilti ne šiaip dėl ekonomikos sulėtėjimo. Tam įtaką turi prasidėjęs karas Ukrainoje. Pastebime, kad šiai dienai metinės palūkanos jau yra pakilusios 1-2 proc. Deja, pritraukti investuotojų į Lietuvos rinką darosi vis sunkiau, nes jie žino, į kokią teritoriją papuola Lietuva – esame visai šalia agresoriaus. Tad verslams šiuo metu tikrai sudėtingiau bendrauti su užsienio investuotojais, paprastesnis kelias šiuo metu yra kreiptis finansavimo į kreditorius, tačiau verslų atstovus gąsdina nežinomybė dėl augančio EURIBOR“, –  teigia Emilija Poškonienė. 

Tačiau, jei kito kelio nėra ir verslui būtina paskola, Emilija Poškonienė teigia, kad netikėtų ir nemalonių staigmenų galima išvengti, tinkamai pasirenkant paskolos sąlygas – ieškant, kas gali skolinti su fiksuotomis palūkanomis, kuriems EURIBOR svyravimai nedaro jokios įtakos.

„Paskolą su fiksuotomis palūkanomis pasiėmęs verslas gali ne tik pasiskaičiuoti, kiek reikės mokėti, tačiau ir nusimatyti ar bus kokių svyravimų, kaip teisingai susidėlioti įmonės piniginius srautus, kad įmokos būtų mokamos visada laiku. Vystant verslą jau ir taip atsiranda įvairių iššūkių, kaip suvaldyti, kaip efektyviai plėsti verslą, tad fiksuotos palūkanos anuliuoja netikėtumo faktorių, kai kintamas EURIBOR pradeda didėti. Tą mažai kas įsivertina“, –  komentuoja sutelktinio finansavimo „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė. 

Anksčiau paskolų rinkoje fiksuotų palūkanų siūlymas verslams nebuvo populiarus – jas labiau siūlydavo alternatyvus finansuotojai, sutelktinio finansavimo platformos. Pasikeitus ekonominei situacijai ir labiau atsigręžus į verslo poreikius šiandien vis daugiau finansų įstaigų pradeda siūlyti ne tik kintamas, bet ir fiksuotas palūkanas, kurių metinė norma šiuo metu rinkoje svyruoja nuo 7 proc. iki 16 proc. 

„Kreipiantis verslo paskolos į banką, anksčiau įprasta būdavo gauti pasiūlymą tik su kintančiomis palūkanomis. Tačiau dabar net tarp bankų galima matyti šios paslaugos staigų suaktyvėjimą – tai ženklas, kad poreikis yra ir augs, o tai rodo, kad skolinimasis fiksuotomis palūkanomis – šiuo metu išeitis verslams išgyventi. Tik gaila, kad dar ne visi žino apie tokią galimybę“, – pasakoja E. Poškonienė. 

Anot pašnekovės, jei įmonei šiuo metu neblogai sekasi, tačiau susiduria su dilema, ar investuoti į pardavimų didinimą, imant paskolą, kai pardavimų didinimo planas aiškus ir perspektyvus, bet baiminamasi dėl šalies ekonominio nestabilumo, pasirinkimas skolintis fiksuotomis palūkanomis gali padėti aiškiai sudėlioti planą, iš anksto nusimatant ir krizinius scenarijus. Tarkime, įmonė pasiskolina 10 tūkst. eurų 36 mėn. laikotarpiui, taikant fiksuotas 8 proc. metines palūkanas. Bendra grąžintina paskolos suma išeina 11,28 tūkst. eurų, tad per trejus metus įmonė permoka viso labo 1,28 tūkst. eurų, kiekvieną mėnesį mokėdama po 313,36 eurų. Įmonė investavusi į savo veiklą 10 tūkst. eurų gali pasiekti aukštesnių rezultatų, o per trejus metus išskaidytos įmokos, gerai sudėliojus finansų planą bus mažai juntamos. O svarbiausia, kad paskolos grąžinimo nepaveiks kintančios tarpbankinės palūkanos. 

Visais atvejais rinktis tik fiksuotas palūkanas, E. Poškonienė neskatina. Fiksuotų palūkanų nauda geriausiai atsispindi imant paskolą trumpesniam laikotarpiui ir mažesnėms sumoms, o tai aktualu mažesnėms įmonėms ar esant nestabiliai ekonominei situacijai, kurią šalis išgyvena dabar. Skolinantis keliems metams, pavyksta lengvai išvengti EURIBOR svyravimų, fiksuota palūkanų norma būna vidutinė, o permoka nedidelė. 

„Kintamas palūkanas geriausia rinktis tada, kai nusprendžiama imti didelę paskolą arba labai ilgam terminui, pavyzdžiui, kai paskolos laikotarpis viršija 10 metų. Tokiu atveju, net ir EURIBOR svyravimai ilgainiui tampa nebaisūs, nes per ilgą laikotarpį bendrai paskaičiavus paskolos pabrangimas nebūna toks didelis. Tačiau žinant dabartinę pasaulinę situaciją, ne tiek daug verslų yra pasiryžę planuoti savo paskolas daugiau nei 10 metų į priekį. Tad ir kintamos palūkanos šiai dienai tampa vis mažiau aktualu“, - pataria „FinoMark“ atstovė.

loader
Atkreipiame dėmėsį, kad visi vertimai atlikti automatiniu būdu, naudojant Google Translate paslaugą.