Grįžti į sąrašą
Ankstesnė naujiena
Gražvydas Balčas: kaip tapti v...
Sekanti naujiena
Ar paskolos gavėjui kompensuoj...

Du pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos gyventojai rinktųsi finansavimą verslui

2022-01-24 647

Turintiems ar svarstantiems apie nuosavą verslą – jo finansavimas daugumai kelia nemažai klausimų: nuo ko pradėti? Kur kreiptis? Į ką atkreipti dėmesį, renkantis tarp kelių finansuotojų? Apklausus Lietuvos gyventojus, du pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos respondentai rinktųsi verslo paskolos teikėją – palūkanų norma ir finansų įstaigos reputacija. Ar šie kriterijai iš tiesų yra svarbiausi ir į ką dar verta atkreipti dėmesį, patarimais dalinasi sutelktinio finansavimo platformos „FinoMark“ atstovė.

Kaina – daugumai lemiamas veiksnys

Daugiau nei pusė (52 proc.) „FinoMark“ inicijuotoje gyventojų nuomonės apklausoje dalyvavusių respondentų tvirtina, kad palūkanų norma – svarbiausias komponentas, nusprendžiantis finansų įstaigos pasirinkimą, ketinant imti verslo paskolą. Nenuostabu, kad suma, kurią vėliau reikės grąžinti, tampa reikšmingiausiu veiksniu šiame procese. Tačiau itin svarbu lyginti ne tik skirtingų kredito teikėjų siūlomą palūkanų normą, bet visą kredito kainą, į kurią įeina ir kiti mokesčiai
„Pamačius mažas palūkanas, svarbu neapsigauti ir pasidomėti, kokie dar mokesčiai įeina į kredito kainą. Skirtingi kredito tiekėjai kainodarą formuoja skirtingai – vieni, kaip ir mes, atskiria palūkanas ir administracinius mokesčius. Kitos bendrovės komunikuoja, kad netaiko jokių mokesčių. Tačiau jų didesnės palūkanos sufleruoja, kad mokesčiai jau yra į jas įskaičiuoti. Todėl visus kredito tiekėjus reikėtų lyginti ne pagal palūkanų dydį ar mokesčių kiekį, o bendrą kredito sumą, kurią turėsite grąžinti“, - pataria „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė Emilija Poškonienė.

Tiekėjo reputacija – antras pagal svarbumą kriterijus

Skolinantis pinigus verslui, norisi rasti patikimą finansuotoją, tad nenuostabu, kad 15 proc. apklausos respondentų lemiamu kriterijumi, renkantis paskolos tiekėją, įvardino jo reputaciją.  Įsitikinti, kad finansavimą siūlanti įmonė yra patikima, o ne bandanti apgavyste išvilioti klientų pinigus, galima Lietuvos banko oficialiame puslapyje. Lietuvos bankas, įvertinęs turimą informaciją ir siekdamas apsaugoti paskolos gavėjų interesus, skelbia, kurios sutelktinio finansavimo platformos yra jų reguliuojamos.

Pasitikrinus įmonės patikimumą, taip pat rekomenduojama pasidomėti klientų atsiliepimais. Jei tokių nerandate, įvertinkite patys, kiek platforma linkusi dėmesingai jums padėti – susisiekite telefonu, el. paštu ar parašydami klausimą per socialinius tinklus. Bendravimo tonas, atsakymo greitis ir išsamumas taip pat gali tapti reikšmingu veiksniu, nulemiančiu, ar norėsite toliau tęsti bendravimą su finansų įstaiga.

„Nemažai daliai žmonių atrodo, kad finansavimo procesas trunka labai ilgai ir sudėtingai. Iš tiesų procesas gali sulėtėti, nes paskolą imančiam žmogui kyla daug klausimų dėl reikalingų dokumentų. Tačiau šioje vietoje viskas gali vykti greitai ir sklandžiai, jei įmonės, į kurią kreipiatės, specialistai reaguoja dėmesingai ir padeda lengvai pereiti finansavimo žingsnius. Prašykite pakonsultuoti apie užtikrinimo priemones, paaiškinti, kokio išsamumo turėtų būti pateikti dokumentai vertinimui – jei specialistai pasyviai reaguoja į jūsų užklausas, geriau paieškokite kitos įmonės, kurioje jums bus skiriama pakankamai dėmesio“, - pasakoja „FinoMark“ atstovė.

Dėmesio verti kiti kriterijai

Remiantis gyventojų nuomonės apklausos duomenimis, 13 proc. respondentų atsakė visai nežinantys pagal ką reikėtų rinktis paskolos tiekėją. 9 proc. apklaustųjų rinkosi finansų įstaigos žinomumą, 5 proc. – greitą paskolos suteikimą ir 4 proc. – platformos skiriamą dėmesį. Tačiau iš nepaminėtų, E. Poškonienė išskiria dar keletą punktų, kurie verti pasidomėjimo, prieš priimant sprendimą.

„Atsirinkę keletą finansavimą teikiančių platformų, kurios pagal pirmus du aptartus kriterijus jus tenkina, galutinį apsisprendimą, kurią įstaigą rinktis, gali padėti priimti kitos tiekėjo siūlomos naudos. Pavyzdžiui, daugumoje platformų galima pasinaudoti tik nekilnojamo turto įkeitimu, kurį retai turi smulki ar vidutinė įmonė. Tad šioje vietoje naudinga pasidomėti, gal kažkuri iš jūsų atsirinktų įmonių siūlo turtinio komplekso, kurį sudaro, tarkime, įrangos įkeitimas“, - teigia „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovė.

Anot pašnekovės, taip pat rekomenduotina iš anksto išsiaiškinti, kiek ir kokių dokumentų reikės pildant paskolos paraišką, per kiek laiko gausite atsakymą apie finansavimo galimybę ar kiek laiko užtruks, kol pinigai pasieks jūsų sąskaitą. Vieni paskolos tiekėjai gali įgyvendinti tam tikrą žingsnį per dieną, kiti – užtrukti ir savaitę, tad tam, kad netektų nusivilti, geriausia visomis detalėmis pasidomėti iš anksto.

Apie tyrimą

„FinoMark“ kartu su „Nielsen“ inicijuota internetinė apklausa buvo vykdoma 2021 metų spalio mėnesį. Apklausti 16-64 metų Lietuvos gyventojai. Iš viso apklausoje dalyvavo 1600 respondentų iš Lietuvos.

loader
Atkreipiame dėmėsį, kad visi vertimai atlikti automatiniu būdu, naudojant Google Translate paslaugą.