Grįžti į sąrašą
Ankstesnė naujiena
Smart investment: for even mor...
Sekanti naujiena
Sunkumai ir išeitys, verslo fi...

Verslo finansavimo gidas: kada įmonei verta ieškoti finansinės paramos ir ką svarbu žinoti?

2021-11-13 607

Ne paslaptis, kad sėkmingam verslo augimui reikalingas nuoseklumas ir kryptingas jo vystymas, neužsistovint vietoje. Deja, idėjų, entuziazmo ir įdirbio dažniausiais atvejais tam nepakanka – kad verslas plėtotųsi, reikia jį maitinti investicijomis. Kada geriausias metas susimąstyti apie veiklos finansavimo galimybę, kur jos ieškoti ir į ką atkreipti dėmesį, pranešime spaudai pataria sutelktinio finansavimo platforma „FinoMark“.

Ar mums tikrai reikia verslo paskolos?

Toks klausimas iškyla greičiausiai kiekvienos įmonės atstovams, vos šmėstelėjus pamąstymams, kad galbūt papildomos lėšos tikrai pakreiptų verslo vystymą efektyvesne kryptimi. Tačiau šiuo klausimu svarstymai nesibaigia – atsiranda dar daugybė abejones keliančių minčių – ar paskola dar labiau neapsunkins dabartinės situacijos, galbūt pirmiausia reikėtų pagerinti verslo rezultatus ir tik stabiliau įsitvirtinus rinkoje galvoti apie papildomas naudas, kurias būtų galima suteikti klientams, gavus papildomų lėšų.

Juk užuot imant paskolą, galima parduoti tam tikrą dalį įmonės akcijų ir taip gauti papildomų lėšų.Galbūt toks sprendimas geresnis, nei tapti skolininku? Tačiau, anot „FinoMark“ verslo paskolų skyriaus vadovės Emilijos Poškonienės, pasiryžus tokiam sprendimui, reikia turėti omenyje, kad tokiu atveju būtina į bendrovės valdymą įtraukti naują asmenį ar net kelis – akcininkus, o tai gali reikšti sudėtingesnį veiklos tęstinumą ir sudėtingesnę įmonės veiklos kontrolę.

Kitaip nei pardavus dalį įmonės akcijų, turint papildomų lėšų iš gautos verslo paskolos, veikla gali stabilizuotis ir prasidėti efektyvesnis jos augimas – įmonė gauna galimybę atlaisvinti savo turimas apyvartines lėšas ir panaudoti pinigus verslo plėtrai, naujų užsakymų įgyvendinimui ar prekių užpirkimui prieš sezoną, nesiverčiant paskutinę minutę per galvą.

„Įmonėms, neturinčioms pakankamo lėšų rezervo, dažnai tenka mažinti kaštus, galvoti vien apie uždarbį čia ir dabar, nerandant laiko tinkamai vystyti prekės ženklą ir jį populiarinti bei kurti ilgalaikę vertę. Finansavimas tokioje situacijoje leidžia susikoncentruoti į svarbiausias sritis, kurios duotų tvarią naudą. Pavyzdžiui, paskola gali būti panaudojama įrangos atnaujinimui arba naujos įsigijimui. Į inovacijas nukreiptas lėšų panaudojimas leidžia padidinti konkurencingumą rinkoje ir užimti didesnę jos dalį. Dėl šios priežasties verslo paskola gali prisidėti prie efektyvaus ir spartaus įmonės kilimo aukštyn“, - teigia E. Poškonienė.

Nusprendėte kreiptis dėl finansavimo – nuo ko pradėti?

Apsisprendus kreiptis į finansų įstaigas dėl verslo paskolos, vertėtų įsivertinimui atlikti reikalingus skaičiavimus ir įsivardinti planus: koks jūsų skolinimosi tikslas, kokia suma reikalinga jam pasiekti, per kokį laikotarpį paskola planuojama grąžinti? Atsakymai suteiks aiškumo ne tik norintiems pasiskolinti, bet ir finansų įstaigai, kuri, matydama iš jūsų pusės konkretumą ir aiškius planus, palankiau žiūrės į pateiktą paraišką.

Apsvarsčius minėtus kriterijus, galima pradėti finansavimo paieškas, pasilyginant sąlygas bent keliose finansų įstaigose. Anot, „FinoMark“ atstovės, rekomenduojama iškart įsivertinti galimas kliūtis, nes taip sutaupysite laiko. Tarkime, jeigu jūsų įmonė dar visai jauna, pirmiausia, atkreipkite dėmesį, ar finansų įstaiga tikrai teikia paskolas neseniai įsikūrusioms įmonėms. Pavyzdžiui, „FinoMark“ iškart akcentuoja, kad į platformą gali kreiptis verslai, gyvuojantys bent vienerius metus.

Atsirinkę kelias įstaigas į kurias teiksite paraiškas, reikėtų pasiruošti visus reikalingus dokumentus paraiškai užpildyti. Šioje vietoje dažniausiai procesas sulėtėja, nes kyla daug klausimų dėl reikalingų dokumentų. Tačiau E. Poškonienė patikina, kad nereikėtų nerimauti, nes finansų įstaigos yra tam, kad galėtų klientams padėti susitvarkyti, kaip įmanoma paprasčiau.

„Pavyzdžiui, mes svarstydami paraišką, prašome tik pačių būtiniausių dokumentų. Be to „FinoMark“ platforma turi patogią savitarną, kurioje įmonės atstovai gali lengvai užpildyti paraišką, prisegti visus reikiamus dokumentus bei matyti paraiškos vertinimo stadiją. Platformos specialistai visada pasiruošę padėti nuo konsultavimo apie užtikrinimo priemones iki paaiškinimo, kokio išsamumo turėtų būti pateikti dokumentai vertinimui“, - pasakoja „FinoMark“ atstovė.

Kaip gauti geriausias sąlygas verslo paskolai?

Verta turėti omenyje, kad tikimybę gauti finansavimą didina stabili įmonės finansinė padėtis. Tad pateikę finansines ataskaitas, kuriose matosi nuoseklus įmonės pajamų augimas, geras likvidumo koeficientas, kapitalo rezervai, pagerinsite įmonės įvaizdį finansų įstaigai. Švari įmonės kredito istorija bei geri klientų atsiliepimai taip pat vaidina nemažą vaidmenį.

Galimybė gauti paskolą mažesnėmis palūkanomis taip pat padidėja tuomet, kai įmonė gali įkeisti savo turtą, nes tokiu būdu sumažėja paskolos davėjo rizika nemokumo atveju neatgauti susidariusios skolos. Deja, ne kiekviena įmonė gali pasinaudoti šia galimybe dėl trumpo gyvavimo laikotarpio ir dar nepakankamo sukaupto nekilnojamo turto. Tačiau kai kurios finansų įstaigoms tokioms įmonėms pasiūlo išeitis – pavyzdžiui, „FinoMark“ skirtingai nei daugelis kitų sutelktinio finansavimo platformų, leidžia įkeisti ne tik nekilnojamą turtą, bet ir turtinį kompleksą – atsargas, gautinas sumas, įrangą ir pan., ką tikrai gali didžioji dauguma įmonių.

E.Poškonienė priduria, kad jei pirmoje įstaigoje, kuriai pateikėte paraišką, finansavimo užklausta buvo atmesta, svarbu nenuleisti rankų ir išsiaiškinti to priežastis, kad žinotumėte, kuriose vietose galite pagerinti savo rodiklius. Net jei manote, kad procesas tampa per daug sudėtingas ir finansavimas šiuo metu jums atrodo greičiausiai nepasiekiamas, visada verta konsultuotis su finansavimo įstaigų specialistais, kurie padės lengviau rasti išeitis, kad įmonė kuo greičiau gautų finansavimą.

loader
Atkreipiame dėmėsį, kad visi vertimai atlikti automatiniu būdu, naudojant Google Translate paslaugą.